aug 16, 2022

Bliv en god projektleder (som dine medarbejdere nyder at arbejde sammen med)

Bliv en god projektLEDER. Sådan foretrækker vi i Konsulenthuset at stave ordet.

Fordi uden ledelse er alle verdens projektværktøjer ligegyldige. Scrum, Prince 2, vandfald, agil – you name them, alt sammen fint, men uden LEDELSE sker der for lidt.

Et projekt skal ledes på 4 niveauer: Opad, nedad, udad og indad.

De to af dem er indlysende, vil vi påstå: Nedad – altså få projektdeltagerne med om bord, motiveret, inddraget etc.

Lige ud: Få de eksterne interessenter med om bord, motiveret og inddraget.

Men hvad med de to sidste: Kaster du som projektleder nok energi efter dem`

Leder du projektet indad, altså tager du et grundigt kig i spejlet forholder dig til egne styrker og svagheder? Brug eksempelvis Joharis vindue, hvis du tør. Hvis du har fået lavet en Garuda profil, så har du nok et fair bud på, hvor dine styrker ligger, og hvad du skal arbejde med.

Og opad? Tager du løbende en ”kammeratlig” snak med projektejeren, om det er kunder eller chefer? Er der sammenhæng i projekttrekantens 3 elementer: Ressourcer, tid og levering?

Hvordan bliver du en god projektleder?

En god projektLEDER insisterer på opfølgning. Når hun er færdig med det, kaster hun sig over næste vigtige emne: Opfølgning. Og så fremdeles. Om I gør det i form af et ”daily scrum” møde eller I giver barnet et andet navn, er mindre vigtigt. Men at I følger op – hele tiden – er altafgørende for fremdrift.

Synlighed: Den gode projektleder ved, at ting, der kun lever på det firmaets interne drev, de får aldrig liv. Lav nogle plancher med visualisering af projektets fremdrift og placér dem et sted, hvor alle går forbi hyppigt.

Et projekt søsættes for at skabe noget hurtigere, smartere, billigere eller nemmere. Hvorfor ellers søsætte det? Den gode projektleder er sig pinligt bevidst om dette. Man kan også sige det sådan, at en projektorganisation, som er midlertidig, skal skabe værdi for basisorganisationen. Så pas på med at have næsen for højt i skyen, du er som projektleder sat i verden for at skabe værdi for basisorganisationen, som var der før, under og efter din projektgruppe.

Ofte er en projektleder ikke chef for projektdeltagerne. Det er en leder i basisorganisationen, som projektlederen skal forventningsafstemme grundigt med.

Alt for mange projekter sættes i gang med en mail, måske endda fredag kl. 15.10. Hmm. Den gode projektleder ved, at vellykkede projekter starter med et kickoff møde. Stil dig op på ølkassen, gør meget ud af ”hvorfor”, I skal i gang med dette og giv medarbejderne rum til at stille spørgsmål.

 

Summa summarum: At lede et projekt er ikke raketvidenskab, men det kræver indsigt i basale værktøjer.

God fornøjelse.

 

Ledersparring

Har du brug for ekstra øjne på din virksomhed og lederstil, så tilbyder vi hos Konsulenthuset MidtVest ledersparring, så du kan læse mere om her.

Kontakt Troels Ravn Klausen

trk@kmv.dk

Tlf. 6167 9404

Connect med mig på LinkedIn

Aktuelle træninger

”Vi har stor tillid til, at Konsulenthuset MidtVest er den helt rigtige partner til at løfte vores træning/uddannelse af ledere og mellemledere”

Dan Danielsen, HR chef hos Bones

Hvordan leder man, når verden er ramt af usikkerhed?

Hvordan leder man, når verden er ramt af usikkerhed? Og hvordan hjælper du bedst dine medarbejdere med at navigere i en omskiftelig verden? Kom med ”i træningslokalet” og få 8 "træningsøvelser" til hverdagsledelsen

You have Successfully Subscribed!